Historie

Området omkring Fredericia og Middelfart har en broget og spændende historie og de to byer har siden 1935 været forbundet af en bro over Lillebælt. Til indvielsen af Den Gamle Lillebæltsbro, som den bliver kaldt i dag, var ca. 50.000 mennesker samlet for at fejre en af de, indtil da, største bedrifter i dansk ingeniørkunst. Indvielsen blev både starten på en nærmest eksplosiv vækst af trafik over Lillebælt, og samtidig dødsstødet for mange hundrede års færgefart mellem Middelfart og Fredericia. Inden da sejlede færgerne fra Strib og Middelfart til Snoghøj på Fredericia-siden. I 1970 kom den Den Nye Lillebæltsbro med motorvej til.

Fredericia

Som fæstningsby har Fredericia spillet en hovedrolle i Danmarks-historien. Her findes et af de største og mest velbevarede fæstnings-anlæg i Europa. Anlægsarbejdet blev påbegyndt i 1650. Anlægget skulle beskytte overgangen fra Jylland til resten af kongeriget mod fremmede krigsmagter. Det gjaldt f.eks. svenskerne, som besatte og ødelagde byen i 1657. Kampene ved Fredericia den 5. og 6. juli 1849 danner grundlaget for en af de mest berømte fortællinger i den danske krigshistorie. I 1864 indtog østrigerne Fredericia - men denne gang uden kamp. Siden da har Fredericia været et fredeligt og dejligt sted at bo og besøge.

6. Juli-Dagene i Fredericia

Kom til 6. Juli-Dagene i Fredericia fra 5.-7. juli og oplev historiske vingesus, soldater fra 1849, musik og parader i gaderne, kanonsalutter, shopping, madboder og 6. juli Jazz Festival.

Middelfart

Middelfart har i næsten 800 år været forbundet med marsvin og marsvinejagt og har været det eneste sted i Danmark hvor det foregik som en velorganiseret jagt. De bugtede kyster med de mange viger, øer og holme gjorde det muligt for marsvinejægerne at drive stimer af marsvin ind på lavere vande, så de nemmere kunne fanges.

Middelfart er navngivet i 1231 af det tidligere navn, Melfar. Melfar betyder ”farvandet man rejser mellem” eller ”den mellemste overfart”. Det giver god mening ift. at Middelfart er byen ved Lillebælt, og fra helt gammel tid, har Middelfart været hjemsted for overfart til Jylland (formodentligt helt fra før 1200-tallet). Dels med jernbaneoverfart fra Strib til Fredericia (fra 1872), og meget senere i 1935, da Den Gamle Lillebæltsbro blev indviet. Under 2. verdenskrig blev der bygget skanser langs kysten, da Middelfart blev ramt af tyskernes besættelse.

Museer i Fredericia og Middelfart

Museer

Er interessen for historisk kunst stor, så byder Lillebæltområdet på adskillige kulturhistoriske oplevelser og udstillinger rundt omkring i Middelfart og Fredericia.