Egnsopskrifter, Lillebælt

Opskrifter fra Lillebælt

Udforsk den lækre madlavning fra Lillebælt. Hos vores hoteller og restauranter er smagsoplevelserne mange, og man kan tage på en helt unik gastronomisk tur med deres specielle retter, desserter og brød.

Hvis du ikke kan komme til Lillebælt, må Lillebælt komme til dig.

Hoteller og restauranter ved Lillebælt har været så venlige at dele en eller flere af deres mest populære og spændende opskrifter med os, så du kan få lov at prøve kræfter med dem derhjemme.

Lokale råvarer og ingredienser er som regel det, der bruges i opskrifterne, og det opfordrer vi også til, når du skal ud at handle ind - køb lokalt, og bak op om dit lokale forretningsliv. 

 

Hindsgavl Chokoladecreme

Det smukke og historiske Hindsgavl Slot er beliggende ved Middelfart ud til Lillebælt. Slottet er omgivet af smuk natur, og det er svært ikke at lade sig betage.

Hindsgavl chokoladecreme
Klik og se opskriften - Hindsgavl Chokoladecreme

Ingredienser:                                                  

  • 1 ½ dl fløde                                         
  • ¾ dl sødmælk                                     
  • 30 g Sukker
  • 1 spsk. vaniljesukker                                                         
  • 150 g mælkechokolade               
  • 75 g mørk chokolade                     
  • 75 g blødt smør                             
  • lidt salt                                                  

Fremgangsmåde:

Mælk, fløde, sukker og vanillesukker koges op. Tages af varmen og chokoladen smeltes heri. Lad massen afkøle til fingervarmt før smørret vendes i. Smag til med salt. Hældes på skyllede glas.
 

Brenderuphus Hindbærsnitter

BrenderupHus er en økologisk butik med en lille café beliggende i Brenderup. Vi har et bredt udvalg af økologiske produkter.

Hindbærsnitter fra Brenderuphus
Klik og se opskriften - Brenderuphus Hindbærsnitter

Ingredienser:

Kagebund:

  • 200 g havregryn
  • 150 g
  • 175 g smør
  • 3 æggeblommer

Topping:

  • 3 æggehvider
  • 100 g sukker
  • 50-70 g mandelmel
  • 1 dl hindbærmarmelade
  • Hindbærstøv
  • Evt. tørrede kornblomster                                              

Fremgangsmåde:

Bland havregryn og sukker. Smelt smørret og rør det i havregrynene sammen med æggeblommerne. Fordel blandingen i en bradepande på 20 x 30 cm beklædt med bagepapir og bag bunden ved 160 °C varmluft i 25 min. 

Pisk æggehviderne stive, tilsæt sukkeret lidt efter lidt og pisk dem seje. Ven forsigtigt mandelmel i.

Fordel marmeladen over bunden, derefter toppingen og bag kagen yderligere 30 min. ved 160 °C varmluft. 

Skær kagen ud, drys med hindbærstøv og evt. tørrede blomster. 

HOLMs Hønsesalat

Besøg Holms Restaurant i Middelfart og få en oplevelse ud over det sædsvanlige. Omgivelserne og den hyggelige atmosfære er garanti for en hyggelig aften.

HOLMs hønsesalat
Klik og se opskriften - HOLMs' Hønsesalat

Ingredienser:

Fyld:

  • 400 g tilberedt kylling i strimler
  • 100 g hvide asparges, hakket, fra glas
  • 3 spsk. finthakket purløg
  • salt og friskkværnet peber
  • Evt. bacon og tomatskiver

Dressing:

  • 1 spsk. frisk citronsaft
  • 8 spsk. mayonnaise
  • 1 spsk. créme fraiche (38%)                                             

Fremgangsmåde:

Bland ingredienserne til dressingen sammen i en lille skål, tilføj salt, peber og citronsaft. Sørg for at smage til undervejs.

Tilføj derefter resten af fyldet. Garneres med stegt bacon og tomatskiver.

Severin Salade Nicoise

Severin har en meget god beliggenhed, udsigt over Lillebælt og skov i baghaven. Så der er rig mulighed for at nyde den enestående udsigt og overlade resten til os.

Salade Nicoise
Klik og se opskriften - Severin Salade Nicoise

Ingredienser:

  • 300 g rå tun
  • 10 vagtelæg
  • 200 g grønne bønner
  • 300 g kartofler
  • 1 pk cherrytomater
  • 1 pk Lollo Rossa Salat
  • 1 bdt dild
  • 1 glas sorte Nicoise oliven

Marinade:

  • 1 dl olivenolie
  • 3 spsk vineddike
  • 3 spsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peber
  • 1 tsk Dijon sennep

Fremgangsmåde:

Kog kartofler med skræl i ca. 20-25 min. Afkøl og pil dem.

Grill tun på en grillpande i ca. 2 minutter og afkøl.

Kog æggene i 3 minutter. Lad dem køle af og pil dem derefter forsigtigt. Blancher bønner og afkøl.
Halver cherrytomater.

Anret det hele på tallerkener, så alle elementer er ligeligt fordelt.

Marinaden piskes sammen og hældes over salaten.

Server straks.

Denne salat er både velegnet som frokostret og som forret.

Hindsgavl Ramsløgskapers

Ramsløg Middelfart
Klik og se opskriften - Hindsgavl Ramsløgskapers

Ingredienser:

  • 200 gram frøkapsler fra afblomstrede ramsløg                                        
  • 100 gram fint salt        
  • 2 dl. eddike
  • 2 dl. sukker                                                         

Fremgangsmåde:

Rens frøkapslerne fra de afblomstrede ramsløg grundigt i vand. Kom herefter frøkapslerne i en skål sammen med saltet og lad dem trække i 1 døgn ved stuetemperatur. Skyl herefter rester af salt væk fra frøkapslerne, og kom dem i et skoldet sylteglas. Kog eddike og sukker op i en gryde og køl lagen af. Hæld den kolde eddikelage over frøkapslerne, og luk sylteglasset. Stil glasset på køl i 7 dage, og herefter kan ramsløgskapers`ne spises. Kan holde sig på køl i ca. 5 måneder.

Comwell Rugbrød

Comwell Kongebrogaarden beliggende i smukke omgivelser lige ned til Lillebælt med skøn udsigt og udsøgte mødefaciliteter.

Comwell Rugbrød
Klik og se opskriften - Comwell Rugbrød

Opskriften her er til ét rugbrød.

Ingredienser:

  • 300 g rugkerner 
  • 3 dl vand 
  • 25 g gær 
  • 3 dl kærnemælk 
  • 3 tsk. fint salt 
  • 150 g revet gulerod 
  • 200 g rugmel 
  • 100 g grahamsmel 
  • 150 g hvedemel


Fremgangsmåde:

Kog vandet op, og hæld det over rugkernerne. Lad det stå og trække i mindst 1 time men gerne natten over. 

Rør gæren ud i kærnemælken, og tilsæt dernæst salt, revet gulerod og til sidst rugkernerne sammen med det vand, de har ligget i. Vend rugmel, grahamsmel og hvedemel i dejen, og rør den godt sammen. 

Lad dejen hæve 1 time ved stuetemperatur, og kom den så i en rugbrødsform med teflonbelægning, og lad den hæve 1 time mere. 

Bag rugbrødet ved 170º varmluft/190º alm. ovn i ca. 1 time, til det er helt gennembagt.

Lad brødet køle lidt af i formen, inden du vender det ud på en bagerist, og lader det køle helt af.

Af dit overskydende rugbrød kan du riste tynde rugbrødscroutoner, som du kan spise til supper, dip, i salater eller oven på morgenyoghurten.

Severin Bounty Kage

Bounty kage
Klik og se opskriften - Severin Bountykage

Ingredienser:

Kagebund:

  • 6 æggehvider
  • 210 g kokosmel
  • 210 g flormelis      

Chokoladecreme:

  • 4 æggeblommer
  • 60 g flormelis
  • 50 g smør
  • 150 g lys mælkechokolade

Fremgangsmåde:

Bund:

Pisk æggehvider og flormelis til marengs og vend kokosmel i.

Kom massen i en springform (24 cm) og bag den ved 185 grader i 25-30 min.

Tag bunden ud af formen og lad den køle af på en rist.

Chokoladecreme:

Rør æggeblommer og flormelis sammen.

Smelt smør og chokolade over vandbad og lad det køle lidt af.

Når chokolade/smørmassen er kølet lidt af, blandes den med æggemassen og smøres på den kolde kage.

Kagen kan evt. drysses med kokos til pynt.

Naturpark Lillebælt Syltet Tang

Naturpark Lillebælt er Danmarks største naturpark. En marin naturpark med det strømmende bælt som kerne, omkranset af smukke kystnære landskaber.

Syltet tang
Klik og se opskriften - Naturpark Lillebælt Syltet Tang

Ingredienser:

  • 1 håndfuld frisk tang (blæretang, savtang eller lav klørtang)
  • 1 dl lagereddike
  • 1 dl vand
  • 1/2 dl sukker
  • 1 tsk. salt
  • 1 smule friskkværnet peber                  

Fremgangsmåde:

Bland vand, eddike, sukker, salt og peber i en gryde. Kog op så sukkeret opløses. Skyl tangen i saltvand og pluk eller skær den i mundrette stykker. Kog tangen i lagen 10-15 min. Hæld på skoldede glas.

Naturpark Lillebælt Tangsalat

Blæretang
Klik og se opskriften - Naturpark Lillebælt Tangsalat

Ingredienser:

  • 1 håndfuld frisk blæretang (de yderste, friske dele af planten)
  • Limesaft
  • Sesamolie
  • Sesamfrø
              

Fremgangsmåde:

Hæld kogende vand over tangen, så de skifter farve. Hæld vandet fra og vend tangen i en dressing af limesaft og sesamolie. Drys med sesamfrø

Naturpark Lillebælt Pasta med tang

Pasta med tang
Klik og se opskriften - Naturpark Lillebælt Pasta med tang

Ingredienser:

  • Spaghetti til 2 personer
  • En stor håndfuld tang (blæretang og/eller savtang – de yderste, friske dele af planten)
  • En god klat smør
  • 1 fed hvidløg
  • 1 dl hakket persille
  • Salt
  • Sort peber

              

Fremgangsmåde:

Kog spaghettien i vand tilsat rigeligt med salt. Skær tangen i mindre stykker og hak hvidløget fint.

Smelt smørret i en stor pande eller en tykbundet gryde og  sautér tangen og hvidløget let heri indtil tangen skifter farve og hvidløgene bliver klare. Når pastaen er kogt færdig løftes det over i tang og hvidløget og vendes rundt heri. Smag til med salt og peber.

Pynt med rigeligt hakket persille.
 

Naturpark Lillebælt Havtornsnaps

Havtorn
Klik og se opskriften - Naturpark Lillebælt Havtorn Snaps

Ingredienser:

  • En god, stor håndfuld bær fra havtorn
  • 2 spsk. honning (lynghonning fungerer bedst)
  • 1 flaske klar Brøndum snaps (klar vodka eller anden neutral snaps kan også bruges)                                                        

Fremgangsmåde:

Bærrene skylles og hældes i en flaske eller syltetøjsglas eller lignende med låg.

Hæld 2 spsk. honning over afhængig af, hvor sød du ønsker snapsen. Det er altid muligt at tilsætte mere honning senere i processen, hvis den er for syrlig.

Hæld ca. en halv flaske snaps over bær og honning indtil de er godt dækket. Lad snapsen stå og lagre i 3-5 måneder. Herefter filtreres den og smages til. Er den for kraftig kan den fortyndes med mere snaps. 

Herefter kan den drikkes, men den bliver ekstra god af at lagre i yderligere 1-2 måneder. Det er snapsen, som kun bliver bedre med tiden. 

Naturpark Lillebælt Brombærsnaps

Brombær

Naturpark Lillebælt Snaps med bøgeblade

Bøgeblade
Klik og se opskriften - Naturpark Lillebælt Snaps på bøgeblade

Ingredienser:

  • 1 fl smagsneutral snaps el. vodka
  • 2 håndfulde store, knapt udsprungne bøgeknopper plukkes på rette tid                                                    

Fremgangsmåde:

Bladene dækkes med en spiritussen, og lades trække i 1, helst 2 uger. Bladknopperne giver en helt utrolig fin smag.

Blandingen fortyndes efter filtrering i forholdet 1:5, dvs. 1 del essens til 5 dele ren spiritus.