VisitLillebælt
Middelfarts gamle bymidte

Middelfarts historie

Middelfarts historie går over 800 år tilbage. Den hyggelige lille havneby er opstået ved Lillebælts smalleste passage.

Middelfart er navngivet i 1231 af det tidligere navn, Melfar. Melfar betyder ”farvandet man rejser mellem” eller ”den mellemste overfart”. Det giver god mening ift. at Middelfart er byen ved Lillebælt, og fra helt gammel tid, har Middelfart været hjemsted for overfart til Jylland (formodentligt helt fra før 1200-tallet). Dels med jernbaneoverfart fra Strib til Fredericia (fra 1872), og meget senere i 1935, da Den Gamle Lillebæltsbro blev indviet. Under 2. verdenskrig blev der bygget skanser langs kysten, da Middelfart blev ramt af tyskernes besættelse.

Marsvinfangst i Middelfart

Lillebælt har i dag en stor marsvinbestand. Fra 1500-tallet blev der drevet professionel marsvinfangst i Middelfart. Marsvinene blev fredet i 1967. 
Marsvinjagten var en stor del af levebrødet for indbyggerne i Middelfart. Spækket fra marsvinene blev bl.a. solgt som lampeolie. Marsvinfangsten foregik sådan, at jægerne plaskede i vandet med grene, og på den måde fik marsvinene ind i Gamborg Fjord, hvor de blev fanget. Oplev historien om dyrene og marsvinjagten på Marsvindagen i Middelfart.
I dag kan de små hvaler opleves i Lillebælt, bl.a. på Hvalsafari ombord på galeasen Aventura eller turbåden Mira3, som begge sejler ud fra Middelfart Gl. Havn.

Den gamle bydel

Fra Gammel Havn, op mod kirken og byens marsvinbrønd, findes den gamle bydel af Middelfart. Et smukt område, med gamle huse og brosten, sætter et særligt præg på den gamle købstad. Havnen løber parallelt med gågaden, og De Hængende Haver ligger særegnet ud til bæltet.
I den gamle bydel findes også Middelfart Museums ”Henner Friisers Hus" (1575), som er nyrestaureret i 2014. I museet er der skiftende udstillinger. 
I sommermånederne er der byvandring i den gamle bydel af Middelfart.

De store arbejdspladser

Tilbage i 1880’erne startede den kendte kakkelovnsfabrik J.S. Hess & Søn sin produktion af brændeovne i Middelfart. 
I 1888 kom Statshospitalet (Sindssygehospitalet) til byen, som du i dag kan opleve på det psykiatriske museum, Psykiatrisk Samling, i Teglgaardsparken. På museet kan du opleve lydoptagelser i udstillingen, som er optaget fra tidligere patienter som levede på Sindssygehospitalet.
1899 var året, hvor NKT-Trådværket blev grundlagt. NKT har i mange år været Danmarks største producent af søm og skruer. I dag ligger fabrikken stadig i Middelfart, men er amerikansk ejet, og hedder ITW Construction. 
I årene 1928 – 1935 blev Den Gamle Lillebæltsbro bygget. I den forbindelse blev også jernbanenettet ændret, så jernbanen blev lagt som den ligger i dag.
De mange store produktionsvirksomheder var stærkt medvirkende til en stor vækst i befolkningstal, og gjorde byen til trafikalt centrum.