VisitLillebælt
Krydstogt-Fredericia

Hvad siger guiderne om krydstogt i Fredericia?

VisitFredericia har et trænet guidekorps bestående af mange vidende hoveder. Vi har prikket to af dem på skulderen for at høre hvad krydstogtgæsterne synes om byen og hvorfor vores guider har valgt at fortælle netop Fredericias historie.

Fredericia har en spændende og speciel historie, som ikke mange kender til. For krydstogtgæsterne som kommer sejlende fra hele verden er Fredericia Vold, 6. juli slaget og personligheder som general Rye og Kong Frederik III ganske velbevarede hemmeligheder. Men nogen hemmelighed er det jo faktisk ikke, så når gæsterne går i land i Fredericia står vores guider klar til at fortælle om de store planer, personligheder, privilegier og slag som har formet Fredericia. 
Og muligheden for en guidet tur er der rigtig mange der benytter sig af.

Per Skovsen, guide 
”Gæsterne på krydstogtskibene er generelt begejstrede for Fredericia. Skibene lægger til midt i byen. Indbyggerne er imødekommende og gør noget ud af at forkæle deres gæster. De grønne omgivelser virker tiltrækkende. Byens eksistens er ukendt for de fleste, og de er overraskede over al den historie, der findes i en "ukendt" by.

Jeg vil gerne formidle min viden og fortælle gæsterne om Fredericias spændende historie

Jeg er stolt af Fredericia og af at være fredericianer. Jeg vil gerne formidle min viden og fortælle gæsterne om Fredericias spændende historie. Jeg har tiden til det og ved en masse om byen, både i fortid og nutid. ”

Christian Ditlev Rasmussen, guide 
”Krydstogtgæsterne kommer som regel til at holde af den rolige stemning i Fredericia og den glæde de bliver mødt med blandt byens borgere. Der er ikke det samme jag i Fredericia som i en storby, og det sætter Krydstogtgæsterne pris på efter at have været i en masse hovedstæder.

Byens historie plejer at have deres interesse på særligt to punkter: kirkerne og krigshistorien

Det betyder at steder som den katolske kirke, Sct. Michaelis kirke, volden og Landsoldatpladsen er de mest populære stop jeg har på min rute.
Personligt kan jeg godt lide at fortælle om Fredericia fordi byens historie og de fortællinger jeg tager udgangspunkt i, er noget man endnu helt eller delvist kan finde i bybilledet. Historien bliver på den måde håndgribelig. 
Desuden kan jeg selv godt lide krigshistorie og moderne til tidlig-moderne historie - og inden for den periode har Fredericia en masse at byde på. 

En gåtur hen ad en gade er mere interessant, hvis man ved noget om de steder man passerer. Den måde som historien formidles på er mindst lige så vigtig, hvis ikke vigtigere end selve historien. Og derfor har jeg også oplevet gæster der er blevet overraskede over, at en historisk byvandring kunne gøres til noget mere end en fortælling om en masse årstal. ”