Kanalbyen ved Lillebælt

Planen
 
Et stort område ved havnen i Fredericia midtby, er i færd med at blive udviklet til en ny attraktiv bydel med plads til både bolig og erhverv. Tidligere husede området industri, men efter lukningen af Kemira og Fredericia Skibsværft, har byen fået mulighed for at vokse sig helt ned til kajkanten med den storslåede udsigt over Lillebælt, den nye Lillebæltsbro og Fyn på den anden side.

På de 20,4 ha bliver der plads til omkring nye 2800 arbejdspladser, 1000 boliger, detailhandel og kultur og offentlige services.

Ideen om kanaler i Fredericia er langt fra ny. Faktisk var det byens grundlægger Frederik III, der i 1650 havde store, forkromede planer om Fredericia som en pompøs kongeby efter forbillede fra Venedig, komplet med kanaler og et slot. Kongens finansiering af planerne gik desværre i vasken og hverken slot eller kanaler så dagens lys. Men nu, godt 370 år efter er en del af kongens oprindelige planer for byen blevet udgangspunkt for udviklingen af havneområdet. Kanalerne bliver et centralt element i den nye bydel på havnen, som derfor også er blevet døbt Kanalbyen.

Kanalbyen i Fredericia, som står for udviklingen af området, har fokus på at den nye bydel bliver levende og bæredygtig.

 

Kanalbyen lige nu

Området er stort og udviklingsfaserne løber henover mange år. Imidlertid ligger det dog ikke øde hen – tværtimod. På området findes Grow Your City, som er et stort byhave-projekt, hvor interesserede borgere for et symbolsk beløb kan leje plantekasser og dyrke både planter og fællesskab. Ved siden af byhaverne ligger C-byen, som er et lille pop-up butiksmiljø med container-shops. Her finder man alt fra vinylplader, tøj og brugskunst til kaffe og mad. Havnen bliver også hjem for midlertidige to-etagers containere med erhverv forneden og hotellejligheder øverst.

Er man til sport og friluft kan området også byde på basketballbane, skaterrampe, parkour, lystfiskeri og fantastisk udsigt til løbeturen eller hundeluftningen. Desuden foregår der en masse aktiviteter på området - fx Triathlon, grillaftener, veteranbilsudstillinger og en lang række events - både i hverdag og weekend.

Byens centrale udendørsscene kan du opleve kulturarrangementer for hele familien i løbet af foråret og sommeren, og har du en god ide til kommende arrangementer, er du velkommen til at byde ind. C-byens faste åbningstider er tirsdag kl. 16-20 og søndag kl. 12-16 samt i forbindelse med store og små events i Kanalbyen. Følg C-Byen på facebook  https://www.facebook.com/cdinby/

 

Projektets faser
 
Kanalbyen udvikles i fem etaper som forventes at strække sig over 20-25 år. Projektet er dog allerede i fuld gang.
 
Første fase af kanaludgravningen er afsluttet med åbningen af Frederiks Kanal i 2016. Ligeledes er det første lejlighedsbyggeri Frederikshuset taget i brug.

I Sønder Voldgade-kvarteret er man begyndt at bygge projekterne Langebro og Port House. Der arbejdes fra den eksisterende by og ud mod kajen. De første områder, der udbygges, er Oldenborggade-kvarteret og Sønder Voldgade-kvarteret. Dernæst kommer Gammel Havn-kvarteret og til sidst Karolinelund-kvarteret og Lillebæltskajen. 

På Kanalbyens hjemmeside kan man læse meget mere om projektet. 

Del denne side

Opdateret af:

VisitFredericia turisme@fredericia.dk
 

Kontakt

Adresse

Kastelsvej
7000 Fredericia

Mobiltelefon

+45 23277567