Makrelfiskeri i og ved Middelfart

Blogindlæg af lystfisker Claus Enggaard Pedersen - I juli og august besøger makrellerne vore indre farvande, og er du på det rette sted på det rette tidspunkt, kan du få dig en fiskeoplevelse lidt ud over det sædvanlige. For makrelfiskeri kan være eksplosivt, med store stimer af fisk der nærmest kæmper om at komme først til din krog.
september 23, 2016
vlib-projekt

Oplevelser om makrelfiskeri i/ved Middelfart

Makrellerne kan fanges hele dagen, men du giver dig selv ekstra gode chancer, hvis du er ved vandet enten tidlig morgen eller sen aften. Det er her makrellerne typisk kommer helt tæt ind under land for at jage deres byttedyr som småfisk og krebsdyr. Men dermed ikke sagt at du ikke kan fange dem om dagen, for makreller kan nemlig også godt lide typisk badevejr med høj sol, varmegrader på den gode side af 20 grader og fralandsvind.
Den eneste forudsætning for at fange makreller fra land, er forholdsvist dybt vand, og den slags fiskepladser er der heldigvis masser af i Lillebælt og omkring Middelfart. Fyret ved strib er et velkendt sted til sommermakrellen men du kan også fange dem på Middelfart havn eller andre steder hvor vandet er dybt.

Fiskepladser

Selve fiskeriet efter makrellen foregår typisk med et makrelforfang, hvilket du kan købe hos alle fiskegrejsbutikker. Makrelforfanget består af en line med fem kroge, hvor du for enden monterer et blink eller et kastebly. Synes du det bliver for udfordrende at kaste med så mange kroge, får du lige et godt lystfiskertrick: Klip det over så du har to forfang med henholdsvis to og tre kroge. Du kan også nøjes med et helt almindeligt fiskeblink uden makrelforfanget - makrellerne er på ingen måde en kræsen fisk. 
Kast nu din line så langt du kan, og lad den synke et par sekunder. Når du hiver linen ind igen, skal du gøre det med lange nøk med fiskestangen efterfulgt af en pause hvor forfanget daler i vandet. Det gentages helt indtil linen er inde igen, og du er klar til dit næste kast. 

Makreller på kuglegrillen

Er du heldig og fange makreller, anbefaler jeg at du prøver at ryge dem selv. De smager meget bedre når de er helt friske og du behøver ingen smart rygeovn – en helt almindelig kuglegrill er mere end kvalificeret til jobbet. Start med at salte dine fisk i et par timer (det trækker væsken ud af fisken, og tillader at røgen binder) og lad dem derefter tørre en times tid. Rygningen foregår ved at samle en håndfyld varme kul i den ene side af grillen (grillen skal være mellem 60 og 80 grader), smid noget rygeflis over kullene, læg makrellen over indirekte varme og læg låg på. Rygningen tager 1,15-2 timer.

Fang En Fisk

VisitMiddelfart har venligst modtaget blogindlægget fra "Fang En Fisk".

Facts om makreller:

- Højsæson: Juli og august
- Fangststeder: strand med dybt vand eller fra båd
- Udpræget stimefisk
- Fanges ofte i store mængder

Add comment